Modele spanjolle

Posted by karina
Feb 20 2019

Gjatë Luftës Franko-Spanjolle (1635-1659), katalonia u revoltua (1640 – 1652) kundër një pranie të Madhe dhe të rëndë të Ushtrisë mbretërore në territorin e SAJ, Duke u bërë Republikë Nën mbrojtjen franceze. Brenda një periudhe të shkurtër, Franca Mori kontrollin e plotë të Katalonisë, me një kosto të lartë Ekonomik për Kataloninë, derisa u ripushtua nga Ushtria spanjolle. Sipas kushteve të Traktatit të Pirenejve në vitin 1659, i Cili përfundoi luftën më të Gjerë Franko-spanjolle, Kurora spanjolle i DHA pjesët Veriore të Katalonisë, kryesisht të inkorporuar në qarkun Roussillon, Francës. Gjatë luftës për trashëgiminë spanjolle (1701 – 1714), kurora e Aragonit u pozicionua kundër filipit V Bourbon të spanjës, Fitorja e mëvonshme e së cilit çoi në heqjen e institucioneve JO-kastile në të Errësira spanjën dhe në zëvendësimin e gjuhës latine dhe të gjuhëve të Tjera (si katalonishtja) me gjuhën spanjolle në dokumentet ligjore. Në Fund të Shekullit VIII, kontet e Markës të Gothisë dhe Markës Spanjolle u krijuan nga Mbretëria frënge si vasalë feudale Rreth dhe pranë Pirenejve Lindore, si një pengesë Mbrojtëse kundër muslimanëve. Kontet Lindore të këtyre Markave u bashkuan Nën sundimin e vasalit frëng Kontit të Barcelonës, dhe më vonë u quajtën kataloni. Në vitin 1137, katalonia dhe Mbretëria e Aragonit u bashkuan me martesë Nën Kurorën e Aragonit, dhe Principata e Katalonisë u bë baza për fuqinë detare dhe ekspansionizmin e Kurorës së Aragonit në Mesdhe. Në periudhën e vonë të Mesjetës lustroi letërisa katalane. Midis viteve 1469 dhe 1516, Mbreti i Aragonit dhe Mbretëresha e Kastilit u martuan dhe sunduan mbretëritë e Tyre së bashku, duc ruajtur të gjitha institucionet e Tyre të veçanta, gjykatat (Kuvendi) dhe kushtetuta. Në shekullin XIX, katalonia u Prek rëndë nga Luftërat Napoléonike dhe Karliste. Në gjysmën e Dytë të Shekullit, katalonia përjetoi një industrializim të rëndësishëm. Gjërsa pasuria nga zgjerimi Industrial u RRIT, katalonia PA një rilindje kulturore të shoqëruar me nacionalizmin fillestar, ndërsa u shfaqën DISA lëvizje të punëtorëve.

Në vitin 1914, Katër provincat katalane formuan një mankomunidad, dhe me rikthimin e demokracisë gjatë Republikës së Dytë Spanjolle (1931 – 1939), Gjeneraliteti i Katalonisë u rivendos si një qeveri autonome. Pas Luftës civile Spanjolle, diktatura frankoiste miratoi Masa represive, heqjen e institucioneve katalane dhe ndalimin e përdorimit zyrtar të gjuhës katalane përsëri.

Comments are closed.

Trackback URL for this entry